De senaste åren har padeln fullkomligt exploderat i Sverige. Det öppnas ständigt nya padelhallar och på den ort som ännu inte är utrustad med en padelhall är det bara en tidsfråga innan någon öppnar en. Men vad är egentligen padel och varför är den populär?

Vad är padel?

Padel är en sport som är en blandning mellan tennis och squash. För att spela padel krävs det att du har ett padelracket och en eller flera padelbollar, i många padelhallar kan du låna de redskap som behövs. Men allt eftersom du fastnar för sporten så kan det vara värt att köpa hem dina egna. För att spela padel behöver ni vara minst två spelare, men det vanligaste är att man spelar i par och spelet sker på en spelplan. Du behöver inte vara en stor sportfantast eller en van utövare för att testa på padel. Ni som spelar kan komma överens om vilket tempo ni ska spela i. Padel är en sport som kan vara ett rejält träningspass eller en lättare motion och passar därför alla oavsett ålder.

Padelns historia

För att ta reda på padelns uppkomst och hur den tog sig till Sverige behöver vi dyka in i dess historia. Det har länge funnits sporter som liknar padeln. Men padeln, i dess form den är i idag uppkom i Mexiko på 1970-talet. Padelns pappa heter Enrique Corcuera som var en rik affärsman och hade en tennisbana som var något för liten. Det gjorde att han fick vara kreativ och fick komma på en egen sport för att kunna använda banan. Med hjälp av sina vänner utvecklade de sporten och när reglerna, banan, racket och bollarna var etablerade kunde sporten sprida sig vidare. Med hjälp av den spanska prinsen Alfonso som var en vän till Enrique tog han med sig sporten från Mexico och till Spanien där padeln fick ett starkt fäste. Idag finns det omkring 12 000 padelbanor i Spanien och det är tack vare att Svenskar turistade i den populära turistorten Marbella som vi tog sporten med oss till Sverige.

Padeln i Sverige

Namnet på personen vi har att tacka att padeln kom till Sverige är Thommy Andersson. Det var i Marbella han hade upptäckte padeln och år 1998 tog han med sig padeln till Sverige och byggde Sveriges allra första padelbana i en lokal i Båstad. Ett par år senare hade padeln ett 30-tal aktiva spelare men det skulle dröja in på 00-talet som padeln skulle sprida sig vidare ut i hela Sverige.

År 2014 öppnade artisten Måns Zelmerlöw tillsammans med tennisspelaren Jonas Björkman ett padelcentrum i Stockholm. Detta bidrog till att fler blev nyfikna på sporten. Förutom Måns Zelmerlöw och Jonas Björklund så Zlatan en annan kändis som spelar padel. I samband med corona pandemin fick man hitta nya sätt att använda arenor. Globen blev ett tillfälligt padelcenter och under 2020 var över 1 miljon padelbanor bokade och siffran ser ut att stiga under 2021.