De flesta av oss har väl någon gång i livet varit med om att få cykeln stulen? Det är frustrerande, inte minst med tanke på att det leder till ett avbrott i cykelträningen. Att göra det helt omöjligt att stjäla en cykel går i princip inte. Precis som när det gäller inbrottsskydd för fastigheter så handlar det om att göra en eventuell stöld så tidskrävande och besvärlig som möjlig. Det bästa är därför om du har två cykellås. Hos Toorch kan du få reda på vilket cykellås som är bäst. Här nedan kan du läsa om några för- och nackdelar med respektive typ av cykellås.

Olika typer av cykellås

Ramlås

Ramlås kallas ibland för “blocklås”. Det är en typ av cykellås som vanligtvis är fastsvetsat på cykeln. Det är väldigt bra att komplettera ett ramlås med någon annan typ av cykellås.

Bygellås

Bygellås är den typ av cykellås som påminner om ett stort hänglås. Det bästa sättet att använda ett bygellås är om du låser cykeln vid tramporna. Låset ska med andra ord stickas in i bakhjulet och omfamna ramen i närheten av tramporna.

Låskedja

Ett av de tuffaste och samtidigt mest flexibla låsalternativen är en låskedja. Låset består av en tjock kedja, ibland klädd i plast, med ett hänglås i änden.

Vajerlås/Kabellås

Vajerlåset består av en spiralformad vajer, vanligtvis klädd i plast. Kabellåset består också av en vajer inklädd i plast med skillnaden att den inte är spiralformad. Fördelen med vajerlåset är att det är långt, men det är också lättare att bryta upp än många andra cykellås. Kabellåset i sin tur är lätt och går snabbt att låsa och låsa upp, men är också relativt enkelt att knipsa av. Det finns dock ett flertal varianter i den här kategorin, bland annat vajerlås som är utrustade med larm.

Välj cykellås som är godkända av SSF

En bra idé, oavsett vilken låstyp du är ute efter, är att du väljer ett cykellås som godkänts av Stöldskyddsföreningen (SSF). För att ett cykellås ska få en SSF-märkning krävs det att det ska vara motståndskraftigt mot tänger och hammare. Det krävs också att det ska ta en viss tid att bryta upp låset. Att skaffa lås med SSF-märkning kan också vara bra med tanke på att många försäkringsbolag kräver att du har ett sånt lås för att få försäkra din cykel.