Oavsett vad du håller på med för sport är styrketräning en väldigt viktig faktor för hur bra du kan prestera. Det är dock viktigt att du anpassar styrketräningen efter den sport som du utövar. Du behöver vara stark i vissa muskler om du spelar fotboll och helt andra om du är skidåkare. För att få till styrketräningen är ett hemmagym ett perfekt alternativ. Bygg upp hemmagymmet efter det utrymme du har att tillgå. Det går faktiskt att få till ett hemmagym på en liten yta. Tänk på att hitta ett bra gymgolv för att skydda golvet.

Bygg ett funktionellt hemmagym

Ett gymgolv sätter prägeln på gymmet samtidigt som det kan bidra till att öka motivationen att träna. Förutom ett gymgolv kommer du långt med att ha hantlar, kettlebells, skivstång och viktplattor. Du kan utföra väldigt många olika styrkeövningar om du har den typen av utrustning. Om du har en liten yta och ska göra ett gym hemma är det bra att försöka tänka utanför boxen. Oftast går det att få till riktigt bra lösningar.

Flerledsövningar och isolationsövningar

Det är inte helt enkelt att navigera bland alla råd som finns kring styrketräning. Därför är det bra att veta vissa saker. Grunden i styrketräning är att utföra träning som ger kroppen stimulans samt att kroppen byggs upp successivt och anpassas efter kraven som träningen ställer. Den styrketräning som du utför under ett pass ska helt enkelt bygga upp musklerna för att vara beredda när du ska köra nästkommande styrketräningspass. Enligt forskningen ger isolationsövningar och flerledsövningar lika bra effekt. Därför kan det vara fördelaktigt att köra flerledsövningar för både över- och underkroppen. Det är dock viktigt att se till att musklerna arbetar i hela sin längd. Det innebär att du behöver ha en viss variation i ditt träningsupplägg.

Stimulera musklerna

När du har valt ut vilka styrkeövningar du ska träna för att gynna ditt sportande är nästa steg att bestämma intensiteten, det vill säga hur tungt du ska träna musklerna. Det innebär att du bestämmer hur tungt du ska träna och hur många repetitioner du ska utföra. Att träna tills du inte orka lyfta en enda gång till är ett bra sätt att träna för att få en bra muskeltillväxt. Tänk på att få in tillräckligt med vila mellan passen.

Mat och sömn påverkar träningen

När det kommer till främst styrketräning är det viktigt att tillföra kroppen tillräckligt med protein. Helst bör du ligga på ett kaloriöverskott för att få så mycket ut av träningen som möjligt. Att sova bra och vila är också viktiga faktorer som spelar roll för hur bra träningsresultat du faktiskt får. Du behöver även anpassa styrketräningen så att den inte går ut över din sport. Om du är osäker på hur du ska lägga upp din träning kan du ta hjälp av proffs.