Inom den svenska ishockeyn så är det nu bråda dagar för snart drar VM i ishockey igång och en spelare som nu kanske ansluter till den svenska VM-truppen i sista minuten (eller åtminstone i den elfte timmen) är den mycket proffsiga backen John Klingberg. John Klingberg är en stjärna bland backar i NHL, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att laget som han spelar i är Dallas Stars där det kryllar av stjärnor, om man får kosta på sig en liten ordvits. Men John Klingberg är bland de bästa backarna i ligan och har under årets säsong (2018 / 2019) stått för en imponerande prestation med en hygglig poängskörd. På 64 spelade matcher så har Klingberg gjort 45 poäng, varav tio mål och 35 assist (målgivande passningar). En NHL-säsong är egentligen cirka 82 matcher, men Klingberg har inte kunnat vara med under hela säsongen på grund av skadebekymmer.

I Stanley Cup-slutspelet så har Klingberg även där varit produktiv, med nio poäng på 13 spelade matcher. Efter en sjunde och avgörande match mot St Louis tog det slut för Dallas Stars i årets NHL-omgång och Klingberg är nu alltså tillgänglig för spel i VM.

Enligt landslagets assisterande förbundskapten Peter Popovic så har Klingberg en plats i landslaget om det skulle bli aktuellt, och nu har det alltså blivit det i och med att NHL-säsongen är över för Klingberg.

Klingberg var med i landslaget i VM 2017 och 2018 och Sverige tog guld i båda de två turneringarna. Nu får han alltså en ny chans att vara med och ta en medalj för Sverige om han tackar ja till att spela i VM även i år. Årets omgång av VM i ishockey spelas i Slovakien.

Årets omgång av VM kan bli ännu en framgång för Sverige. Om man tittar på målvaktssidan så är det en stark uppställning av målvakter som är med och spelar. Dels Henrik Lundqvist som till vardags spelar i NHL i New York Rangers och som var med och tog ett VM-guld för två år sedan när även Henriks bror Joel Lundqvist (till vardags i Frölunda där Joel nyligen tog ett SM-guld) var med. Och dels den mycket duktige Jakob Markström som har en strålande säsong bakom sig i NHL och kan bli Sveriges förstaval i VM i år. Men vem som får stå i flest matcher avgör Sveriges ledarstab med förbundskaptenen Rikard Grönborg i spetsen.

Även vad gäller backsidan för övrigt har Sverige ett starkt lag på pappret i år. När det gäller forwards så har Sverige kanske inte en lika stark trupp som till exempel Ryssland men det finns duktiga spelare med i laget, till exempel William Nylander i Toronto Maple Leaves.