Ledsjukdomen artros drabbar många svenskar, framför allt på äldre dagar. Det kallas för en dold sjukdom eftersom många inte vet om att de har den. Symptomen är stelhet, smärta och minskad rörlighet och detta kan ge besvär i vardagen. Sjukdomen går inte att bota, men däremot går det att lindra smärtan med rätt behandling. Aktiv träning i samråd med en fysioterapeut anses vara den bästa behandlingen. Här får du reda på mer om sjukdomen samt vilka sporter som går bra att utföra om du är drabbad av artros.

Om artros

Artros är en vanlig ledsjukdom som drabbar främst äldre personer, men även yngre kan diagnostiseras. Stelhet och smärta i lederna samt minskad rörlighet tillhör de vanligaste symptomen. Artros kan drabba olika delar av kroppen, bland annat höfterna, knäna och axlarna. Sjukdomen är kronisk och kan därför inte botas. Däremot går det att behandla den och minska smärtan. Det går att leva ett vanligt liv trots att du är drabbad av artros.

Behandling

Fysisk aktivitet anses vara den bästa behandlingen. Enkla fysiska aktiviteter som inte belastar lederna för mycket är rekommenderat. Detta bör göras i samråd med en fysioterapeut för att hitta den bästa träningsformen för varje individ. Eftersom artros kan drabba olika delar av kroppen måste träningen anpassas därefter. Träning för artros i armbågen skiljer sig exempelvis från artros höft eller i knät. Nyckeln till en lyckad behandling är att träna rätt och få råd av en fysioterapeut. Fysioterapeut är ett annat ord för sjukgymnast. Det digitala vårdföretaget Joint Academy kopplar ihop dig med en personlig fysioterapeut som finns tillgänglig för rådgivning alla dagar i veckan. Tillsammans gör ni upp en plan och följer din utveckling. Joint Academy kombinerar artrosforskning med teknologi och erbjuder ett digitalt behandlingsprogram som involverar fysisk aktivitet och utbildning. Detta ger dig både ökad förståelse om sjukdomen samt viktiga verktyg för att behandla den. Med frikort är behandlingen gratis.

Sporter med artros

Det finns många sporter som går att utföra med artros. Det viktiga är att träningen är varierad och att du undviker monotona rörelser som belastar lederna för mycket. Om du har artros i höfter är det bra att crawla, paddla och träna pilates. Däremot är det mindre bra att löpträna och simma bröstsim eftersom höfterna belastas. Vid artros i armbågen och axlarna bör du exempelvis undvika tennis och andra racketsporter samt simning. Däremot är löpning, fotboll och yoga bra träningsformer. Vid artros i knän och fotleder bör framför allt löpning undvikas, men även fotboll och längdskidåkning. Styrketräning och cykling är bra och skonsamma aktiviteter som inte påfrestar knäna eller fotlederna för mycket.

Tänk på att det går att utföra fysiska aktiviteter på många sätt. Trädgårdsarbete är ett utmärkt sätt att hålla kroppen aktiv utan för stor påfrestning. Lugna promenader passar vid all form av artros.