Bilsport, det vill säga att tävla med bilar, är en gammal tradition som pågått nästan lika länge som de har funnits bilar. Bilsport är en underkategori till motorsport och det finns flera olika grenar. Många associerar bilsport med Formel 1, men det finns betydligt fler grenar inom sporten. Formel 1 är dock den enda grenen som har världsmästerskapsstatus. Om du är intresserad av bilar och bilsport finns det många grenar du utöva i Sverige. Bilsport organiseras i Sverige genom Svenska Bilsportförbundet (SBF) och det krävs att du skaffar dig en licens för att tävla. Nedan listas vanliga och populära bilsportgrenar i Sverige.

Karting

Karting, som även kallas gokart, är en form av bilsport som utövas på en asfaltbana med en särskild specialbyggd bil som är liten och snabb. Fördelen med karting är att det inte krävs något vanligt körkort för att köra bilen. I Sverige kan man börja tävla i karting från 6 års ålder. Ytterligare en fördel är att det är möjligt att prova på gokart hos en av de många banorna och kartanläggningarna runt om i landet. Hos dessa hyr-anläggningar kan vem som helst prova på karting och det krävs ingen licens. Vissa gokarts kan gå upp till 72 kilometer i timmen vilket gör det till en adrenalinfylld upplevelse som passar alla bilfantaster. Karting passar dig som är intresserad av att prova på en bilsport och uppleva känslan att tävla på en bana.

Racing

Racing är en av de största bilsporterna. Här startar alla deltagare, så kallade racerförare, samtidigt på en asfalterad bana. Vinnaren är den racerförare som kommer först. Här tävlar man med olika sorters bilar, bland annat standardbilar. Till skillnad mot karting är racingbilarna av normalstorlek. Det finns olika klasser inom racing, bland annat standardbil-racing och truckracing.

Rally

Rally är en bilsport där förarna startar en och en. Sporten går ut på att köra en personbil så fort som möjligt från en punkt till en annan. Till skillnad mot racing så kan rallyn utföras på i princip vilket underlag som helst. Bland annat utförs sporten på grus, sand, snö och asfalt. Rallyn kan utföras på långa sträckor och pågå i flera dagar. Förutom förare finns det oftast även en kartläsare med i bilen. Den största rallytävlingen i Sverige är Svenska Rallyt som går igenom Sverige och Norge.

Folkrace

Folkrace är en billig bilsportgren som kom från Finland till Sverige i början av 80-talet. Bilarna som används under ett folkrace är ombyggda personbilar som är borttagna ur bilregistret. Bilarna är täckta under racet och körs på grus- eller asfaltsbana. Maxhastigheten är 80 kilometer i timmen. Man får börja tävla i folkrace från 15-års ålder. Precis som i alla sporter sker det olyckor, men denna gren anses generellt vara säker även för nybörjare.

Övriga grenar

Övriga bilsportgrenar i Sverige inkluderar offroad, bilorientering, drifting, backa, crosscart, backe, rallycross, dragracing, radiostyrd bilsport och virtuell bilsport.