Ishockey-VM i Slovakien inleddes med en liten skräll i en av de första matcherna. Kanada och Finland möttes och trots att Kanada hade ett överlägset lag på pappret, med många fler proffs från NHL än Finland, lyckades Finland ganska oväntat vinna. När den finska nationalsången ljöd efter slutsignalen stod det 3 – 1 på resultattavlan och Finland hade genom hårt lagarbete, rätt inställning och mycket kämpaglöd (sisu) lyckats vinna.

Det var en yngling som gjorde det första målet. Den blott 18 år gamla Kaapo Kakko fick en så kallad breakaway, ett friläge med Kanadas målvakt. Kakko fick en djupledspassning och tog sig fräckt och smidigt rakt igenom Kanadas backpar med en snabb hastighet på skridskorna. Trots en tripping från en kanadensisk back som desperat kastade sig för att toppa friläget höll sig Kakko på benen och med en utsökt backhandfint lyckades han dra den kanadensiska målvakten och peta in pucken vid ena stolpen. Det var ett magnifikt mål!

Vissa börjar redan att jämföra Kakko med en ung Peter Forsberg men det kan vara en aning förhastat. Med den hastighet som Kakko har på skridskorna är förresten kanske Connor McDavid en bättre jämförelse.

Det dröjde inte länge innan Kanada kvitterade. Kort därefter i den första perioden så blev det ett power play för Kanada och det dröjde inte länge innan ett snabbt och rappt handledsskott letade sig in mellan maskorna i målet bakom Finlands målvakt.

Finland gjorde 2 – 1 genom att slå in en retur efter ett skott. Att gå in med spelare framför mål och hugga på returer är ofta effektivt i ishockey. Det sista målet gjorde Kakko i öppen kasse när Kanada hade plockat ut målvakten och tryckte på för en kvittering.

Kanada saknade visserligen sin kanske bästa spelare John Tavares som fick lämna VM innan det ens hade börjat på grund av en muskelskada på en träning. Men en stor anledning till att Finland vann var att de spelade klokt och defensivt. Deras målvakt storspelade även under stora delar av matchen. Finland höll ihop sin box i defensiven och släppte inte till så många klara målchanser för Kanada. Det finska försvaret var en viktig anledning till att det var Finland som avgick med segern i en av VM:s första matcher.