Att hålla på med hästar och ridsport är mycket populärt i Sverige. Idag finns det fler hästar än kor i vårt land och intresset växer. Möjligheten att tävla finns både på klubbnivå och internationell nivå.

Hästar på landet

Hästar är ett stort intresse bland både barn, ungdomar och vuxna. I Sverige finns det ridskolor i alla kommuner och oavsett var man bor i landet är det möjligt att hålla på med ridning. Många hästintresserade drömmer om att äga en egen häst och bo ute på landet. Att ha häst kräver mycket arbete, då hästen kräver skötsel året om: utfodring, in och ut från hagen, mockning och så behöver hästen motioneras. Om du drömmer om att bo på landet med egen häst måste du förbereda dig på mycket praktiskt arbete, både i stallet och på gården. Det finns många vackra hus på landet men de behöver också underhåll, som renoveringar och tapetseringar. Om du förresten behöver köpa tapeter så hittar du dem hos Byggmax, de har tapeter för alla olika typer av rum och miljöer.

Ridsport på ridskolan

Det vanligaste sättet att börja med ridsport och hästar är genom att skriva in sig på en ridskola. Det spelar ingen roll om du är 7 år eller 77, ridskolor erbjuder ridlektioner för alla åldrar och nivåer. Det finns lektioner där den yngsta deltagaren är 15 år och den äldsta är 64 – det är en av alla de saker som gör ridsporten så oerhört speciell. Det är kärleken till hästarna och ridningen som förenar. Ridskolor anordnar klubbmästerskap och deltar också i olika serier. Det är dock endast de bästa ekipagen som får tävla för ridklubben och många gånger är det privatryttare som tävlar. Men på en ridskola har alla möjligheten att testa på både ridning och ridsport.

Internationell ridsport

Det som skiljer ridsport åt mot andra sporter är att män och kvinnor tävlar på lika villkor. Åldern spelar heller ingen roll. På ett och samma mästerskap kan en tjej på 19 år från Tyskland, en man på 43 från Sverige och en mormor på 67 år från USA tävla mot varandra. Ridsport är också en erfarenhetssport. I många sporter är det styrkan och uthålligheten som bara unga människor besitter, som i löpning eller skidåkning som gör att du får tävla för landslaget. I ridsport är det snarare din erfarenhet och din förmåga till kommunikation med hästen som avgör. Det kräver mycket rutin att lyckas ta en häst på ett halvt ton runt en bana med hinder på en höjd av uppemot 180 cm. Inom hästhoppning är Sverige en framstående nation. Våra största stjärnor är Peder Eriksson, Malin Baryard och Rolf Göran Bengtsson. Sverige har tagit flera medaljer på både OS, VM och EM-mästerskapen. Sverige har också skickliga landslag i dressyr och fälttävlan, och det kommer ständigt upp nya svenska talanger.